Η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε εναρμονιστικό νομοσχέδιο που έχει να κάνει με την ίδρυση, τις δραστηριότητες και την εποπτεία ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.
Τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών η οποία καθιστά την ένταξη εργαζομένων σε συνταξιοδοτικά σχέδια που προσφέρουν οι εργοδότες υποχρεωτική καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας. Τροπολογία Βουλευτών ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ η οποία διασαφηνίζει ότι επιτρέπεται η δανειοδότηση τόσο από ταμεία προνοίας όσο και από ταμεία συντάξεων στα μέλη τους υπερψηφίστηκε.
Σε παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο έπρεπε να είχε ψηφιστεί ως τις 17/01/2019. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση καθυστέρησε και το κατέθεσε στις 22/11/2019.
Είπε επίσης ότι δεν έγινε νομοτεχνικός έλεγχος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο λόγω άρνησης της Νομικής Υπηρεσίας να το πράξει γιατί δεν της παρασχέθηκε επαρκής χρόνος ενώ είχε διαβιβαστεί η παράκληση όπως ψηφιστεί χωρίς καμιά τροποποίηση.
Ο κ. Φακοντής ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο και το επανακατάθεσε με τις δικές τις τροποποιήσεις, οι οποίες είναι σύμφωνες με τις θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων.
Στο νέο νομοσχέδιο, είπε, διαγράφεται μια πολύ σημαντική πρόνοια η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να καταβάλουν ταμείο προνοίας σε όλους τους υπαλλήλους τους.
Το νέο κείμενο δεν έτυχε κοινωνικού διαλόγου, ανέφερε εκφράζοντας τη διαφωνία του ΑΚΕΛ με το περιεχόμενο και εξηγώντας ότι μαζί με το Κίνημα Οικολόγων το κόμμα του έχει καταθέσει τροπολογία επαναφέροντας το αρχικό κείμενο.
Ως ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσουμε τις τροπολογίες για να επαναφέρουμε το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή, είπε.
Σε δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας κατέθεσε τη διαμαρτυρία της γιατί δεν είχε ενημερωθεί για την απόσυρση και επανακατάθεση του νομοσχεδίου. «Η Κυβέρνηση ενήργησε εν αγνοία της Νομικής Υπηρεσίας», είπε. «Το αφήνω στον κάθε ένα να το ερμηνεύσει όπως θέλει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν ξέρουμε αν αυτό που ψηφίζουμε στέκει νομικά.
Ο Βουλευτής ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει μόνο την τροπολογία ΑΚΕΛ – Οικολόγων και ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και την άλλη τροπολογία και αναφέρθηκε ειδικότερα στην παραδοχή ότι δεν έγινε νομοτεχνικός έλεγχος.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο. Όμως, πρόσθεσε, είναι γεγονός ότι υπάρχουν ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε στη Βουλή χωρίς την απαραίτητη προεργασία. Η Βουλή, σημείωσε, βρέθηκε ακόμη μια φορά προ τετελεσμένων.
Παρά το ότι συμφωνούμε επί θέματος αρχής ότι το ταμεία προνοίας πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, εντούτοις δεν μπορεί να γίνει μια τόσο σημαντική αλλαγή με ένα πρόχειρο τρόπο.
Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε ότι η θέση μας είναι ότι η οδηγία πρέπει να περάσει όπως έχει έλθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά που έχει πει ο κ. Παπαδόπουλος είναι πολύ σημαντικά, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είμαστε υπέρ της υποχρεωτικής ένταξης των εργαζομένων στα ταμεία προνοίας, «αλλά να γίνει σταδιακά».
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα χρήζει μιας ριζικής αναδιάρθρωσης και ότι διαιωνίζει τις ανισότητες. Εξέφρασε την θέση ότι θα πρέπει να στηριχθεί το αρχικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο ήταν προϊόν του κοινωνικού διαλόγου.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον και 2 αποχές.
Πηγή: ΚΥΠΕ